Proiectarea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj a fost finalizată

Spital Regional Cluj

Proiectarea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj a fost finalizată și urmează lansarea licitațiilor pentru supravegherea lucrărilor, escavările de pământ și construcția primelor ziduri de sprijin, scrie Radio Cluj.

Managerul proiectului, Cristina Gafton, asigura că, până în toamnă, va fi licitată și Faza II a proiectului, care cuprinde majoritatea construcțiilor și o parte a dotărilor medicale: “Proiectul a fost predat beneficiarului. În paralel, pentru servicii de dirigenție și de management de contracte am transmis deja documentația de licitație la ANAP, sperăm că, săptămâna viitoare, va fi publicat anunțul de participare. Totodată, e pregătit pentru licitație Pachetul I de lucrări, care prevede împrejmuirile, amenajarea terenului, escavarea grosieră și amenajarea pereților mulați, care va fi și el publicat în SEAP, sperăm până la sfârșitul lunii”.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj este gândit pe opt nivele, inclusiv un subsol, cu un total de 176.638 de metri pătrați construiți.

De asemenea, sunt prevăzute 850 de paturi pentru tratarea mai multor probleme medicale, care în prezent sunt asigurate în mai multe corpuri de clădire aflate în diferite zone din Cluj-Napoca. Proiectul mai prevede asigurarea a 1.400 de locuri de parcare, un heliport și căi de legătură cu DN1 și Autostrada Transilvania, prin intermediul viitoarei Centuri Metropolitane.

Arhitectul Daniel Paul, care a coordonat echipa de proiectanți, asigură că spațiile de tratament și saloanele de cazare ale pacienților sunt la standardele marilor spitale din Europa: “A fost cu adevărat o provocare proiectarea unui spital de asemenea dimensiuni. Echipa a lucrat închegat, am colaborat bine și cu specialiștii locali și am reușit să ne încadrăm într-un termen rezonabil de predare a proiectului. Acest spital are specificul de a fi de urgență, nivelul la care sunt pregătite spațiile și dotarea lor este la standardul european”. Proiectul Spitalului de Urgență de la Cluj este evaluat la 2,5 miliarde de lei, banii fiind asigurați din Programele Operaționale Regionale ale Uniunii Europene. Construcția urmează să se realizeze între comuna Florești și municipiul Cluj-Napoca, pe locul unei unități militare, în prezent dezafectată.

Alături de Cluj, astfel de spitale vor mai fi construite la Iași și Craiova. Într-un scenariu optimist, Spitalul de Urgență din Regiunea Nord-Vest va fi gata în primăvară anului 2027.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *